Sunday, April 24, 2011

Idea Lauk Berbuka...

Arini ema ngn cik as puasa ganti.. hmm plan2 berbuka kat kedai je tp arini ade pasar tani kat depan ofis so teringat udang2 segar yg pakcik tu jual..so cancel mkn luar.. arini ema nk masak udang nestum.. wahhhh my feveret!! cik as pn feveret dia jgk disebabkan dia alergik so dia xleh mkn udang byk.. x sabar rasenye nk pilih udang ni.. adoi lmbatnye pakcik ni bukak kedai.. so sementara ema tunggu pakcik ni bukak kedai ema tontonkan udang nestum yg penah ema masak.. dipersilakan..








ni resepinya..

Udang Mentega Nestum
Bahan-Bahan: (untuk 2 orang makan)
10 ekor udang sederhana besar
Mentega (3 sudu)
Cili padi (5 batang) -hiris-hiris
Daun kari
Telur sebiji
Nestum
Gula
Serbuk secukup rasa atau garam (saya guna serbuk secukup rase je)

Cara-caranya:
1.       Kupas kepala ngn jaket udang..tinggalkan bahagian ekor je..belahkan belakang udang..
2.       Kemudian perapkan udang dengan sedikit gula dan serbuk secukup rase..saya masukkan kepala udang td skali..biarkan selama 1 jam(kalo nk lame pn lg bagus)..
3.       Panaskan minyak dan goreng udang..jangan terlalu masak..nnt udangnye kecut..kemudian angkat dan toskan..
4.       Pecahkan telur sebiji dan kacau..ambil udang tadi dan celupkan dalam telur..
5.       Golek2kan udang yang dicelup td ke dalam nestum dan ketepikan dulu..
6.       Panaskan mentega..api jangan terlalu kuat..kemudian tumiskan cili padi dan daun kari (kalo nk pedas letak banyak skit)..(daun kari pn boleh letak lebih skit)
7.       Masukkan udang yang disaluti nestum tu kedalam kuali..dan taburkan dalam 4 sudu nestum juga kedalam kuali..
8.       Masukkan secubit gula dan serbuk secukup rasa..(kalo nk guna garam pn boleh)
9.       Terbalik-terbalikkan dan boleh diangkat..

p/s: kalo nk tambah hiasan-hiasan lain pn boleh untuk menambahkan tarikan..

CUBALAH DIRUMAH…SELAMAT MENJAMU SELERA..

DARI:
-EMMA-

1 comment: