Sebenarnya first skali ema belajar buat kek orange dan hasilnya memang sedap.. cume x sempat nak ambil gambar.. lepastu ema belajar buat cheesecake dan kek coklat.. tu pun x sempat nak ambil gambar jgk.. asik terlupa je.. kebetulan hari tu ema tengok dekat blog Kak Rose(My Kuali).. resepi ni dari Hana's Family.. nampak sedap dan senang dibuat.. kebetulan kat rumah pun ade pisang tapi ema x tau tu pisang jenis ape.. mertua yang bagi.. cinonet je pisangnye tapi sedap..
Kek Pisang Marble Coklat
Resepi : Hana's Family
Sumber : Kak Rose (My Kuali)
Bahan-bahan
- 150g pisang - dilecek
- 180g tpg gandum
- 180g gula halus
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak + butter
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar- ema x letak sebab tiada stok
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes - ema hanya letak serbuk koko je sbb coklat emulco tiada stok
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
Hasilnya memang sedap dan lembut.. ;)
No comments:
Post a Comment